Jeg ser ofte, at forhaven er et forsømt barn. Det er ærgerligt, men egentlig ikke skørt. Vi går igennem det efter en dags arbejde, med dagligvarer i vores hænder eller når vi kommer tilbage fra skraldespanden. Nogle gange ser vi på det et stykke tid, men for det meste gør vi det ikke. Vi foretrækker at gå ind hurtigst muligt. Vi laver de fleste ting i baghaven. Der spiser vi, børnene leger og vi fejrer fødselsdag. I det kvarter, hvor jeg bor, er mange forhave helt brolagte, forsømte eller ser uopfordrende ud. Og det er virkelig ærgerligt. En smuk forhave er dit hjemmes telefonkort og giver dig en følelse af velvære, når du kommer hjem. Fordi en hyggelig forhave altid starter med et godt design, fortæller jeg i denne blog dig, hvad du skal tage højde for, og jeg deler nyttige tips fra min erfaring som havedesigner.

Et godt design til din forhave er grundlaget
Godt design er afgørende for forhave, især hvis de er i den lille side. Jeg ser ofte, at grænserne og plantagerne er placeret et tilfældigt sted. Haven ser da rodet og forsømt ud … Med et godt havedesign skaber du klarhed i din have og giver din have den stemning, du ønsker. For en slank og moderne forhave anbefaler jeg at arbejde med rene linjer. Med buede linjer skaber du en mere naturlig effekt.

Gør brug af miljøet
Når jeg designer en forhave, ser jeg altid på miljøet. Måske er der et træ på tværs af vejen, som jeg kan bringe tilbage i gården. Eller kan jeg forlænge grænsen til naboerne ind i haven. Det er let og effektivt. Din forhave bliver mere rummelig og passer ind i miljøet. Vælg også planter, der matcher f.eks. Husets mursten. Hvis du har røde mursten, vil lette blade af prydplanter passe godt til det. En hvid væg kombinerer smukt med de lyse røde grene af kornel. Vær heller ikke bange for at ‘spilde’ din have på gaden. Lad planter flygte fra din have og danne et vandfald mod gaden. Effekten kan være slående.

Tip: Med en kantlukning kan du gøre forskellen mellem kanter og stier og skabe en legende effekt i din græsplæne.

Corten stål plantemaskiner i forhaven

Cortenstål er et smukt materiale, som du kan bruge i haven. Køb plantemaskiner og kanter her.

Et træ i haven
Et træ passer i hver have, uanset hvor lille. Træer giver karakter til din have, de giver skygge, privatliv og skaber plads. Fuglene vil også være glade for det høje grønt og vil bruge dit træ til landing eller husly. Jeg finder altid et blomstrende kornel eller stjernemagnolia meget smukt. Korrekt beskåret kan du nyde dens hvide blomster uden at bekymre dig om, at det vokser over dit tag. Hvis du går efter et træ i din forhave, skal du sørge for, at det er godt beskyttet med en trærist og træbeslag.

Jeg lavede denne skitse til en lille forhave i Rotterdam. Langs stien til hoveddøren er en lille prydpære. Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ har en slank form og kan bruges i næsten alle haver.

 

Hvordan designer du en forhave med en indkørsel?
Vil du have en indkørsel foran døren? Så er det godt at vide, at en bil og green kan passe godt sammen. Der er virkelig ingen grund til at bane hele din forhave. Du skal snart have 2,5 meter bredde for at komme ind og ud. Hvor du kører ind og ud kan det være lidt smallere. Det er også rart at lade planterne fortsætte på garagestien. På denne måde gør du forhaven mere til en helhed, og garagestien er ikke så stor en stenmasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.